Elnöki cikk listázó

Esemény - 15 ottobre 2024


Hivatalos látogatásra Törökországba érkezett Kövér László

Budapest/Isztambul, 2024. október 15., kedd (MTI) – Hivatalos látogatásra Törökországba érkezett kedden Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki az Országház a Dunaparton című kiállítást nyitotta meg az isztambuli Tarik Zafer Tunaya Kulturális Központban. A történeti kiállítást a Magyar-Török Kulturális Évad keretében az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, Magyarország Nagykövetsége és a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Isztambul mutatja be.

A tárlat megnyitóján a házelnök úgy fogalmazott, a magyar-török kapcsolatok hosszú időre nyúlnak vissza, de a „rokoni szálak ellenére sajnos túl sokáig tartott az az időszak, amikor országaink harcban álltak egymással”. Hozzátette, a magyar emberek soha nem fogják elfeledni azt, hogy török földön lelt menedéket Zrínyi Ilona, Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos és megannyi hősünk. Kövér László közölte, a 18. századtól kezdve a magyarok segítették a törököket a tudomány és a kultúra fejlődésében. Példaként említette a kolozsvári születésű, az első török nyomdát alapító Ibrahim Müteferrikát, Vámbéry Ármint, aki a turkológia mint tudományág egész világra való elterjedésének alapjait rakta le és Széchenyi Ödönt, a „Tűz Pasát”, aki Isztambul tűzvédelmét szervezte meg. A házelnök felidézte, a 19. és 20. század fordulóján rengeteg török tanult szakmát és tudományt Magyarországon és „az első világháborúban fegyvertársként küzdöttünk Gallipolitól Galíciáig.” Elmondta, a trianoni békediktátum utáni nehéz időszakban is örömmel mentek a magyar fiatalok a fiatal Török Köztársaság hívására, mert nagy szükség volt a jó szakemberekre. „Öröm számomra, hogy a magyar Országgyűlés épületét mától itt Isztambulban, néhány nap múlva pedig, ezzel a kiállítással párhuzamosan Ankarában is bemutathatjuk. Számomra ez a kiállítás a 2024. évi Magyar-Török Kulturális Évad fontos mérföldköve, és örömmel tölt el, hogy a mai naptól török barátaink ezen kiállítás révén is megismerkedhetnek Magyarország minden bizonnyal leghíresebb építészeti alkotásával” – mondta Kövér László a tárlat megnyitóján.

A kiállításon a török-magyar kulturális kapcsolatok erősödésének jegyében a látogatók megismerhetik az Országház épületének építéstörténetét, képző- és iparművészeti remekeit, reprezentatív tereit és történelmi sajátosságát, kiemelve a 20–21. századi török-magyar politikai kapcsolatokat. A gazdag kerámia-, üveg- és bútorművészetet, illetve az Országház festményeit és szobrait bemutató tablókiállítás mellett az Országház épületének műtárgyai, Zsolnay és egyéb épületdíszítő elemek is megtekinthetők, melyek életnagyságban ábrázolják a díszítőművészet egyediségét. A kiállítás célja az épület reprezentatív és kulturális értékeinek szélesebb körű megismertetése, valamint az érdeklődés felkeltése az Országház mint turisztikai attrakció iránt. A Magyarország és Törökország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából szervezett Magyar-Török Kulturális Évad lehetőséget biztosít a két ország kulturális együttműködésének erősítésére.

​​​​Az Országház elnöke megtekintette Káel Csaba: Tiszta Forrás – Bartók Nyomában Anatóliában című darabjának bemutatóját az Atatürk Kulturális Központban. Az előadás előtt Hoppál Péter kormánybiztos mondott köszöntőbeszédet. A házelnök részt vett Erdal Salikoglu török énekmondó, műfordító, magyarságkutató, az Isztambuli Magyar Kulturális és Baráti Társaság alapító elnöke kitüntetésén is, az elismerést Mátis Viktor nagykövet adta át. Erdal Salikoglu a "magyar kultúra iránti példaértékű elkötelezettsége, a "magyar-török baráti, kulturális és testvérvárosi kapcsolatok ápolása és fejlesztése érdekében végzett magas színvonalú tevékenysége és a fiatal generáció ösztönzése terén végzett munkája elismeréseként" a Magyar érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vette át. Erdal Salikoglu a díj átvételét követően azt mondta: eddigi élete felét, 33 évet tett ki az a szerepe, amelynek keretében a magyar és török baráti, testvéri kapcsolatok erősítésével foglalkozott. Mint mondta, nehéz szavakba öntenie azt az örömöt és büszkeséget, amelyet az egyik legmagasabb magyar állami kitüntetés átvétele kelt benne. Mint mondta, osztja Musztafa Kemal Atatürknek a magyar nép iránti érzéseit összegző, 1924-ben megfogalmazott szavait, amelyek szerint "őszinte híve a magyar nemzetnek" és "teljes szívvel támogatja az évszázados múltra visszatekintő baráti kapcsolatok" további fejlődésének ösztönzését. Kövér László hivatalos törökországi látogatását Ankarában folytatja, ahol tárgyal vendéglátójával, Numan Kurtulmus-szal a Török Nagy Nemzetgyűlés elnökével, találkozik Hakan Fidan külügyminiszterrel és fogadja őt Recep Tayyip Erdogan is. A látogatás utolsó napján, pénteken az Országgyűlés válogatottja mérkőzik meg a Török Nagy Nemzetgyűlés labdarúgó válogatottjának csapatával.
 

15 ottobre 2024